Strona: CB -Katedra Biotechnologii i Bioinformatyki / Wydział Chemiczny

CB -Katedra Biotechnologii i Bioinformatyki

  • prof. dr hab. inż. Mirosław Tyrka

    Badania zmienności genetycznej w celach diagnostycznych. Sekwencjonowanie nowej generacji. Badania zmian ekspresji genów. Mapowanie genetyczne i asocjacyjne.

  • dr hab., prof. PRz Aleksandra Bocian

    Analizy elektroforetyczne, chromatograficzne i immunochemiczne mieszanin białkowych (ekstrakty komórkowe, bakteryjne, produkty spożywcze, jady węży). Synteza i oczyszczanie peptydów.

  • dr Ewa Ciszkowicz

    Analiza właściwości biologicznych związków o potencjalnym działaniu przeciwbakteryjnym.

  • dr inż. Lucjan Dobrowolski

    Zastosowanie metod obliczeniowych (w tym numerycznych i statystycznych) w inżynierii chemicznej. Badania nad algorytmami przetwarzania danych chemicznych (struktury) i danych pomiarowych uzyskanych z aparatury laboratoryjnej.

  • dr inż. Piotr Dziadczyk

    Badania nad wpływem metabolitów wtórnych syntetyzowanych przez grzyby z rodzaju Scleroderma i Polyporus na bakterie i komórki roślinne. Badanie interakcji między bakteriami endogennymi, a roślinami. Badania nad reakcją na stresy środowiskowe roślin z rodzaju Fragaria. Badania nad produkcją roślinnych metabolitów wtórnych w kulturach zawiesinowych.

  • dr inż. Karol Hęclik

    Modelowanie molekularne. Spektroskopowe metody analizy. Informatyka w chemii & chemia w informatyce.

  • dr inż. Andrzej Łyskowski

    Praktyczne wykorzystanie technik obliczeniowych w celu identyfikacji i charakterystyki białek i peptydów o potencjale terapeutycznym. Analiza i klasyfikacja komponentów mieszanin naturalnych (np. jady) z wykorzystaniem narzędzi bioinformatycznych.

  • dr Marta Sochacka-Piętal

    Izolacja nowych ekstremofilnych szczepów bakterii i archeonów o potencjale biotechnologicznym. Analiza genomów bakteryjnych pod kątem horyzontalnego transferu genów. Poszukiwanie nowych związków bakteryjnych jako potencjalnych leków w zwalczaniu patogenów.

  • dr inż. Magdalena Szeliga

    Ocena ekstraktów roślinnych pod względem ich właściwości biologicznych. Analiza poziomu ekspresji wybranych genów u roślin leczniczych.