Strona: Sekrety oceny jakości żywności dla niemowląt i dzieci / Wydział Chemiczny

Sekrety oceny jakości żywności dla niemowląt i dzieci

2023-03-27
, red.  Maciej Kisiel, Joanna Wojturska

Nestle to największy na świecie producent żywności. Firma to globalnie ponad 2000 marek, od tych znanych na całym świecie, po ulubione marki lokalne. Z pewnością znacie flagowe produkty firmy produkowane od ponad 50 lat w Rzeszowie - to soki i nektary BOBO FRUT. Słoiczki z logo Gerber czyli zupki, obiadki, deserki powstają wyłącznie z wyselekcjonowanych składników. Surowce i gotowe produkty przechodzą nawet 2121 testów jakości i spełniają normy nawet 500 razy bardziej restrykcyjne niż w przypadku żywności dla dorosłych.

O tym jak oznacza się składniki gotowych produktów, jakie techniki analityczne i instrumentalne wykorzystuje się do analiz, a także jakie wymagania stawiane są żywności dla niemowląt i dzieci mówiła dziś studentom II roku inżynierii farmaceutycznej mgr inż. Natalia Kisiel - analityk instrumentalny Nestlé Quality Assurance Center.

Nestlé Quality Assurance Center, jedno z najnowocześniejszych w Polsce i Europie centrum badawcze, jest akredytowanym laboratorium spełniającym wszelkie standardy jakości i profesjonalizmu.

Podczas wykładu zatytułowanego "Techniczne aspekty pracy w przemyśle chemicznym" mgr inż. Natalia Kisiel, specjalistka najwyższej klasy w zakresie analizy żywności dla niemowląt i małych dzieci, chętnie podzieliła się całym spektrum swojej wiedzy i doświadczenia, co pozwoliło studentom na uświadomienie sobie ile pracy należy włożyć, żeby zweryfikować, że jakość ulubionego warzywa Królika Bugsa spełnia odpowiednie normy i może ono być wykorzystywane do produkcji pysznych posiłków dla dzieci - popularnych "Gerberków"!

Powrót do listy aktualności