W dniu 14 listopada 2018 r. studenci studiów II-go stopnia na kierunku Biotechnologia odbyli wizytę studyjną do Browaru Van Pur w Rakszawie –przedsiębiorstwa, które ma największe moce produkcyjne spośród wszystkich browarów spółki Van Pur. To pierwsza wizyta studyjna w ramach nowego projektu realizowanego na naszym wydziale: „Nowa jakość – zintegrowany program rozwoju Politechniki Rzeszowskiej”.
Kierownik produkcji przestawił charakterystykę rynku piwa w Polsce, scharakteryzował podstawowe surowce, omówił procesy zachodzące w poszczególnych etapach produkcji piwa. W Browarze Van Pur powstaje 1,4 mln hektolitrów piwa rocznie. Większa część produkcji tutejszego piwa jest eksportowana, jednak browar ma też swoją wiodącą markę lokalną – piwo Karpackie. Studenci zobaczyli dział warzelni, fermentowni, dział filtracji piwa i napojów, zapoznali się z technologią, urządzeniami, sposobem kontroli i sterowania procesem. W czasie wizyty zostały przedstawione zagadnienia związane z kontrolą jakości produktów. Certyfikat IFS potwierdza, że browar spełnia najwyższe standardy bezpieczeństwa żywności w handlu.
Studenci zostali zapoznani ze sposobem rozlewania piwa do opakowań jednostkowych. Browar w Rakszawie posiada własną rozlewnię piwa do puszek, butelek szklanych oraz jedną z najnowocześniejszych w Europie linię produkcyjną i rozlewniczą do butelek PET. Studenci zostali zapoznani również ze sposobem magazynowania i logistyką produktów.